Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ania
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 8:24 am Temat postu: Krok w kierunku rozwoju turystyki |
|
|
Co myslicie o zamykaniu Muzeum. Podobno jak sĹyszaĹam Rada Powiatu w zeszĹym tygodniu podjÄĹa "historycznÄ
" (placĂłwka 84-letnia) uchwaĹÄ bÄdÄ
cÄ
milowym krokiem w kierunku zamkniÄcia Muzeum OkrÄgowego. Wiecie coĹ wiÄcej? |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 9:32 am Temat postu: |
|
|
nie chce mi sie w to wierzyc ze moga zamknac muzeum ale jesli to prawda to sandomierz schodzi na psy |
|
Powrót do góry |
|
|
Magdalena
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 9:39 pm Temat postu: muzeum |
|
|
hehe no tak to juĹź wszystko po zamykajÄ
! no niezle .... wymierajace miasto, co majÄ
mĹodzi robic tak wg. chodzic nad wisĹe czy co ??? |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 10:26 pm Temat postu: |
|
|
mlodzi ludzie uciakaja stad masowo niedlugo zostana sami starcy |
|
Powrót do góry |
|
|
monikas1976
|
Wysłany: Sro Kwi 27, 2005 11:08 pm Temat postu: CaĹkowita bezmyslnoĹÄ |
|
|
No tak jak zwykle oszczÄdza sie na tym co nie trzeba. A potem narzeka siÄ, na ubogoĹÄ bazy kulturalno-turystycznej. I to, Ĺźe mĹodziez szuka rozrywek w innych miastach.Ciekawe na co pĂłjdÄ
te pieniÄ
dze?MoĹźe na jakiĹ "konieczny" remoncik, albo zakup niezbÄdnego wyposaĹźenia, moĹźe samochodzik dla wĹadz miasta? |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 9:19 am Temat postu: |
|
|
w to ostatbie najpewniej a mieszkancom sie tylko mydli oczy |
|
Powrót do góry |
|
|
opatowska
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 8:34 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie dyskutanci
Pusty smiech mnie ogarnia jak czytam takie rozmowy jak ta. Dlaczego? Bo wiekszosc z Was nie ma bladego pojecia o tym o czym pisze.
Ilu z Was bylo w Muzeum Okregowym w Sandomierzu przez ostatnie 12 miesiecy? Ilu z Was wie jakie w tej chwili sa tam wystawy stale a jakie czasowe?
Mieszacie powiat z miastem bo nie potraficie odroznic dwoch roznych szczebli administracji samorzadowej.
Plujecie w swoich listach jadem na oslep jak pewien Jedrek Lepiej, ktory wsadza masom populistyczne brednie.
Czy ludzie uciekaja stad masowo bo zamykaja muzeum? Czy starcy to nie ludzie?
Co maja mlodzi robic? - Robcie wszystko co nie jest zabronione i co jest w dobrym guscie. Lepiej robic wszystko niz nic. A mam wrazenie obserwujac mlodziez w Sandomierzu ze glownym jej zajeciem jest robienie "niczego".
Porozmawiajcie z mieszkancami Tarnobrzega, Stalowej Woli, Ostrowca jak porownuja stan kultury ilosc i jakosc "imprez" (jak Wy to nazywacie) w swoich miastach z tym co sie dzieje w Sandomierzu. Porozmawiajcie z turystami, ktorzy przyjezdzaja tu (naszczescie coraz gromadniej) z roznych zakatkow w Polsce co sadza na temat oferty Sandomierza.
Siegnijcie do takich gazet jak ostatni "Neewsweek" czy "Voyage" i poczytajcie co ludzie w Polsce sadza o tym miescie, z ktorego jak czytam, wszyscy ludzie uciekaja.
Moglbym machnac na to reka ale coraz bardziej do szalu mnie doprowadza marazm, stagnacja i sklonnosc do ciaglego narzekania mlodych ludzi w Sandomierzu.
Stan przed lustrem i zapytaj sie samego siebie: "co ja zrobilem dla tego miasta zebym z czystym sumieniem mogl powiedziec - nie da sie, wyjezdzam stad".
pozdrawiam wszystkich, ktorym sie chce zmieniac swiat wokol siebie
p.s.
dla pozadku - nie pracuje i nie jestem w zaden sposob zwiazany z Muzeum Okregowym, Starostwem Powiatowym ani z Urzedem Miejskim. Staram sie byc obywatelem tego miasta ze wszelkimi prawami i obowiazkami obywatelskimi. |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 9:36 pm Temat postu: |
|
|
a jesli sa ci tak bliskie idealy spoleczenstwa obywatelskiego to napisz co takiego robisz zeby byc aktywnym obywatelem i wcielac je w zycie Mi sie wydaje ze na pisaniu sie konczy |
|
Powrót do góry |
|
|
monikas1976
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 10:18 pm Temat postu: |
|
|
Nie wiem ilu mĹodych ludzi narzeka ale na pewno nie wszyscy. I nie jest prawdÄ
, Ĺźe nam siÄ NIE CHCE. Ale czy np. brak pracy, perspektywy na przyszĹoĹc moĹźe nas usposabiaÄ pozytywnie? Jasne z radoĹciÄ
i ogromnÄ
chÄciÄ
bedziemy chodziÄ na wystawy, koncerty itp. i nie bedziemy wcale sie przejmowaÄ, Ĺźe nie mamy pracy, ze nie wiemy jaka bedzie nasza przyszĹoĹc. bedziemy sie TYLKO BAWIÄ. Gdyby nasza przyszĹoĹÄ nie byĹa az tak niepewna, nasze myĹlenie o Ĺźyciu byĹoby bardziej optymisyczne. Dlatego dla wielu z nas wazniejsze jest poszukiwanie pracy. I myĹlÄ, ze nie jest to robieniem "niczego". I nie zgadzam siÄ, Ĺźe nie chce nam siÄ nic robiÄ, ze nie chcemy nic zmieniÄ. Kto tak myĹli jest w bĹÄdzie. owszem sÄ
tacy, ktĂłrzy rzeczywiĹcie prezentuja taka postawÄ, ale nie wolno przypisywac jej NAM wszystkim.
jesli chodzi o wyjeĹźdzanie mĹodych ludzi to ja zrobie to bardzo chetnie. i nie dlatego Ĺźe zamkna Muzeum ale dlatewgo, ze gdzies indziej dostanÄ szansÄ na normalne Ĺźycie, na pracÄ. I chyba mysli tak wielu.
Ponadto w tej chwili robione sa badania na temat "Promocji usĹug miasta Sandomierza", oceny bazy turystyczno-kulturalnej naszego miasta. Jak bÄda skoĹczone postaram sie o wyniki. zobaczymy jak ludzie w rĂłznym wieku oceniajÄ
to wszystko co robi sie w naszym mieĹcie.
Pozdrawiam wszystkich ogarnietych marazmem, stagnacja i ciÄ
gĹym narzekaniem |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Czw Kwi 28, 2005 10:22 pm Temat postu: |
|
|
monika dzieki za podrowienia:) a tak w ogole to zgadzam sioe z Toba calkowicie |
|
Powrót do góry |
|
|
opatowska
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2005 7:24 am Temat postu: |
|
|
Marcin25 napisał: | a jesli sa ci tak bliskie idealy spoleczenstwa obywatelskiego to napisz co takiego robisz zeby byc aktywnym obywatelem i wcielac je w zycie Mi sie wydaje ze na pisaniu sie konczy |
Zabolalo???
Nie odwracaj pytania i nie odpowiadaj pytaniem na pytanie bo to b.niegrzeczne i nie tylko w Sandomierzu ale w innych, lepszych, bardziej perspektywistycznych miastach rowniez.
ad rem - zbieram papierki z ulicy ktora ide zeby miasto wygladalo przyzwoicie, czasem chodze na Rade Miasta (Wy tez mozecie - spotkania sa otwarte) zeby posluchac bredni politycznych i zeby miec argumenty w dyskusji (chocby takiej jak ta) na to czy jest dobrze czy nie, czy ktos sciemnia czy naprawde cos robi, czy wladze sa OK czy raczej do d...
i jeszcze jedno - nie wydawj sadow o mnie na zasadzie "mnie sie wydaje" po jednym napisanym przeze mnie poscie. a najlepiej w ogole nie sadz ludzi po slowach tylko po czynach.
ja codziennie staje przed lustrem bez wstydu choc kazdy moze zrobic wiecej.
Ostatnio zmieniony przez opatowska dnia Pią Kwi 29, 2005 7:53 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
opatowska
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2005 7:49 am Temat postu: |
|
|
monikas1976 napisał: | Nie wiem ilu mĹodych ludzi narzeka ale na pewno nie wszyscy. I nie jest prawdÄ
, Ĺźe nam siÄ NIE CHCE. Ale czy np. brak pracy, perspektywy na przyszĹoĹc moĹźe nas usposabiaÄ pozytywnie? Jasne z radoĹciÄ
i ogromnÄ
chÄciÄ
bedziemy chodziÄ na wystawy, koncerty itp. i nie bedziemy wcale sie przejmowaÄ, Ĺźe nie mamy pracy, ze nie wiemy jaka bedzie nasza przyszĹoĹc. bedziemy sie TYLKO BAWIÄ. Gdyby nasza przyszĹoĹÄ nie byĹa az tak niepewna, nasze myĹlenie o Ĺźyciu byĹoby bardziej optymisyczne. Dlatego dla wielu z nas wazniejsze jest poszukiwanie pracy. I myĹlÄ, ze nie jest to robieniem "niczego". I nie zgadzam siÄ, Ĺźe nie chce nam siÄ nic robiÄ, ze nie chcemy nic zmieniÄ. Kto tak myĹli jest w bĹÄdzie. owszem sÄ
tacy, ktĂłrzy rzeczywiĹcie prezentuja taka postawÄ, ale nie wolno przypisywac jej NAM wszystkim.
jesli chodzi o wyjeĹźdzanie mĹodych ludzi to ja zrobie to bardzo chetnie. i nie dlatego Ĺźe zamkna Muzeum ale dlatewgo, ze gdzies indziej dostanÄ szansÄ na normalne Ĺźycie, na pracÄ. I chyba mysli tak wielu.
Ponadto w tej chwili robione sa badania na temat "Promocji usĹug miasta Sandomierza", oceny bazy turystyczno-kulturalnej naszego miasta. Jak bÄda skoĹczone postaram sie o wyniki. zobaczymy jak ludzie w rĂłznym wieku oceniajÄ
to wszystko co robi sie w naszym mieĹcie.
Pozdrawiam wszystkich ogarnietych marazmem, stagnacja i ciÄ
gĹym narzekaniem |
1. cale szczescie w systemie, w ktorym zyjemy, nikt nikomu nie moze kazac chodzic na "wystawy, koncerty, itp.". i ja tez tego nie robie. wytknalem tylko swego rodzaju oblude - nie mieliscie o czym pogadac to ponarzekaliscie ze zamykaja muzeum. tylko poza informacja sucha na ten temat nikt nic nie wniosl do rozmowy poza oszczerstwami zucanymi na oslep. do tego za chwile pomylil Wam sie powiat z miastem.
2. jest takie powiedzenie "wszedzie dobrze gdzie nas nie ma". nie mam zamiaru tutaj nikogo przekonywac ze Sandomierz jest najpiekniejszym miastem na swiecie. ale napewno nie jest najgorszym. jest takim samym jak inne - ma swoje plusy i minusy. akurat ja wiem cos o tym z racji swoich doswiadczen.
3. co do pracy to nie bede tego komentowal wprost - przytocze tylko b. swieza historie. Moj znajomy, ktory prowadzi w S-rzu sredni biznesik od ponad miesica szuka mlodych ludzi do pracy, 3 mlodych ludzi na etaty. zwrocil sie do kilku znajomych zeby mu kogos polecili - aktywnego, z otwarta glowa, pewnych, godnych zaufania, sprawdzonych. konca tej historii jeszcze nie ma. jest pointa - ale te zostawie dla siebie zeby jeszcze bardziej nie obnazac tego o czym juz pisalem - marazm, bezwlad, staknacja i malkontenctwo!!!!
goraco pozdrawiam - bede Was kochana mlodziezy bacznie obserwowal podczas dlugiego weekendu majowego i moze zmienie zdanie. chcialbym. |
|
Powrót do góry |
|
|
monikas1976
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2005 8:53 am Temat postu: |
|
|
Szkoda tylko, Ĺźe o tej pracy wie tak niewielu. w UP nie ma Ĺźadnej takiej oferty.A moĹźe mĂłĹby poszukaÄ na forum w dziale PRACA ? MoĹźe znajdzie mlodych,aktywnych, pewnych, godnych zaufania, sprawdzonych pracownikĂłw?
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
mixer
|
Wysłany: Pią Kwi 29, 2005 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Wlasnie! Ja np. szukam pracy i chetnie bym chcial sie dowiedziec coz to za oferta? Moze "opatowska" namowisz znajomego aby podzielil sie ta oferta z innymi, dobre miejsce jest na tym forum - w dziale ofert pracy, w ktorym... PUSTO.
POZDRAWIAM innych ogarnietych marazmem, stagnacja i ciÄ
gĹym narzekaniem _________________ mixxxer |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Pon Maj 02, 2005 11:45 am Temat postu: do opatowska |
|
|
nie wiem jak mam cie osadadzc po czynach w koncu to jest forum i moge tylko czytac to co napiszesz a przeciez cie nie znam. na sesje nie moge na razie chodzic z uwagi na studia ktore koncze w tym roku a tak w ogole to zamierzam kandydowac w nastepnych wyborach do rady miasta ktore maja sie odbyc w nastepnym roku. Chcialbym w niuch reprezentowac nie tylko swoja partie ale rowniez i te czesc elektoratu ktora ostatnio jest coraz bardziej zaniedbywana a stanowi potezna sile. Mowie tutaj oczywiscvie o mlodziezy. Nie mam wiekszyxch zludzen co do wygraNIA tych wyborow ale jesli jakos uda mi sie je wygrac to na pewno bede sie staral cos zmienic. Jezeli zas Twoja dzialalnosc obywatelska ogranicza sie jedynie do zbierania papierkow z ulicy to tylko moge Ci pogratulowac inwencji... |
|
Powrót do góry |
|
|
ania
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2005 6:45 am Temat postu: |
|
|
Nie sÄ
dzicie, Ĺźe ta dyskusja rozminÄĹa siÄ trochÄ z tematem? Pytanie brzmiaĹo czy wiecie coĹ wiÄcej o likwidacji Muzeum. WidzÄ, Ĺźe na to Forum zaglÄ
dajÄ
same dzieci. |
|
Powrót do góry |
|
|
monikas1976
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2005 11:12 am Temat postu: |
|
|
Po prostu nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. MoĹźe zajrzy na forum ktoĹ kto wie coĹ na ten temat.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
ania
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2005 12:18 pm Temat postu: |
|
|
Zgadzam siÄ, Ĺźe chyba nie zaglÄ
da tu nikt kto coĹ by wiedziaĹ. MoĹźe to kolejna plotka, powielona niestety przeze mnie (po prostu jak usĹyszaĹam o zamykaniu muzeum zwĹaszcza w perspektywie ogĹaszania Sandomierza KsiÄstwem Kultury to zbaraniaĹam i rzuciĹam hasĹo na forum). Ale uwaĹźam, Ĺźe skoro wÄ
tek zostaĹ zaĹoĹźony i dotyczy konkretnego tematu, to naleĹźy siÄ go trzymaÄ. JeĹli siÄ coĹ wie to napisaÄ, a jak siÄ nie wie to nie wpisywaÄ tu bredni nie zwiÄ
zanych z tematem. To prosta zasada, ktĂłra pozwoli temu forum zachowaÄ przejrzystoĹÄ. Panie Marcinie: mrzonki o rajcostwie proszÄ snuÄ gdzie indziej, np. w dziale Polityka ;-/
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin25
|
Wysłany: Sro Maj 04, 2005 3:33 pm Temat postu: |
|
|
dla Ciebie mrzonki dla mnie nie Zreszta napisalem Ci w dziale praca na ten temat. Poza tym temat sie rozwinal i nie posadzaj tylko mnie o jego zmiane ja tylko odpisywalem Dbanie o przadek na forum jest zajeciem admina a nie Twoim |
|
Powrót do góry |
|
|
ania
|
Wysłany: Czw Maj 05, 2005 9:30 am Temat postu: |
|
|
SprawÄ Muzeum rozjaĹnia tekst P. BorzÄckiego w dzisiejszym "Tygodniku NadwiĹlaĹskim". OdsyĹam do niego wszystkich zainteresowanych (sÄ
tacy). WÄ
tek chyba siÄ wyczerpaĹ. Sandomierskie KsiÄstwo Kultury: HA HA HA. |
|
Powrót do góry |
|
|
|